Reorganisatie.

Als je er midden in zit of er net uitkomt weet je hoe dit je wereld op zijn kop kan zetten. In een eerder artikel bespraken we al 5 doodzonden, dingen die je echt niet moet doen als het je overkomt. Omdat een reorganisatie niet hoeft te betekenen dat jij eraan onderdoor gaat, maar ook een kans biedt om juist te blijven staan.

In dit artikel krijg je 5 tips waarmee jij ‘on top of your game’ blijft in een reorganisatie

1. Communiceer je behoeften

Het kan gebeuren dat je in een reorganisatieproces wat onzichtbaar wordt. Iedereen is druk bezig, de emoties lopen hoog op en misschien merk je dat ook die aardige manager van je nu ineens een stuk minder aandacht heeft voor je. Dat ligt niet aan jou zoals je wellicht al wel weet, maar hoe zorg je er nu voor dat je wel die aandacht krijgt die je nodig hebt?

Blijf aangeven waar je behoefte aan hebt. Doe dat duidelijk, geef aan waar je specifiek behoefte aan hebt, hoe lang je denkt dat het duurt en wat er voor nodig is. Als jij je manager benadert omdat je een gesprek wilt waarin je specifiek de resultaten van project x wilt bespreken en je inschatting is dat het 20 minuten duurt kan hij of zij makkelijker tijd inruimen als dat je vaag in het midden laat waar je over wilt hebben. Ook als het om persoonlijke dingen gaat. Geef aan dat je graag iets persoonlijks wilt bespreken, dat je er niet langer dan een bepaalde hoeveelheid tijd voor nodig hebt en op welke termijn je het zou willen en waarom.

Krijg je toch geen gehoor, geef dan aan dat er niet aan jouw behoefte voldaan wordt en dat je dat wel nodig hebt. Soms moet je wat langer aan de bel trekken voordat je respons krijgt.  Zoek voor jezelf een vertrouwd persoon op met wie je in ieder geval dingen kunt delen, blijf er niet mee rondlopen.

2. Neem afscheid

Als je weggaat, vergeet geen afscheid te nemen, hoe moeilijk dit je ook valt. Ook als je niet de gelegenheid krijgt het helemaal op jouw manier te doen, neem voor jezelf (al is het symbolisch) afscheid. Schrijf je collega’s desnoods als je ze niet persoonlijk meer spreekt. Ook dat kun je symbolisch voor jezelf doen. Door een aantal concrete acties rondom je afscheid te nemen, help je jezelf om het ook echt af te ronden. Geen nieuw begin zonder eerst goed afscheid, gun het jezelf.

3. Zoek ondersteuning

Een ingrijpende gebeurtenis in je leven alleen verwerken is zwaar. Als het om privé omstandigheden gaat zijn we misschien sneller geneigd hulp te zoeken maar als het om werk gaat, is er misschien schroom. Hulp zoeken is het beste wat je kunt doen, je hoeft er niet alleen voor te staan. Zoek iemand met wie je kunt praten, dingen kunt delen. Verwerken is belangrijk vóór dat je verder kunt.

Als je dit met iemand samen kunt, is de kans groter dat je sneller weer kunt doorpakken, maar dan goed.  Zoek gerust mensen op die je kunnen helpen om je situatie anders te bekijken of praktische hulp kunnen bieden richting toekomst.

4. Heb toekomstvisie

Je bent waarschijnlijk onverwachts in een nieuwe situatie terecht gekomen. Het is wel nodig dat je beeld hebt bij waar je heen wilt. Het is prima om daar even de tijd voor te nemen, doe dit dan wel bewust. Vraag je af wat je graag zou willen en waarom. Als je beeld zich begint te vormen kun je hulp vragen bij het formuleren van nieuwe doelen voor jezelf en hoe je die wilt gaan bereiken. Het feit dat je doelen stelt maakt dat je weer actief met je toekomst bezig gaat kan best eng zijn maar het geeft je uiteindelijk hoop en zin.

5. Geniet onderweg

Als je heel druk bent met je op de weg te concentreren, vergeet je wel eens van de omgeving te genieten. Een minder leuke ervaring op het werk of zelfs zoiets heftigs als een reorganisatie kan maken dat je nergens meer van geniet maar blijf juist bewust zoeken naar dingen waar je van kunt genieten. Ook de ervaring waar je nu doorheen gaat heeft waardevolle lessen voor jou in zich en er zijn echt nog wel mooie momenten, als zijn ze misschien schaars. Creëer geniet-momentjes voor jezelf en samen met je geliefden en je zult zien dat je nieuwe energie krijgt om teleurstellingen en spanning het hoofd te bieden.

Wil je graag hulp bij het verwerken van jouw reorganisatie-proces? Je kunt beginnen bij deze tips over wat je vooral niet moet doen. Kun je meer ondersteuning gebruiken bij hoe nu verder? Niet alleen voor jezelf maar wellicht ook voor je team? Neem dan eens een kijkje hier.