Doelen stellen wordt overal in de managementliteratuur genoemd. Meestal als succesfactor bijdragend aan grootse prestaties. De laatste tijd is er ook wel wat kritiek op de zogenaamde overkill aan doelen en de nadelige gevolgen daarvan. Effectief doelen stellen en opvolgen is zo makkelijk nog niet! Zo net na de vakantietijd ben jij misschien ook wel bezig met het opnieuw bepalen of scherpstellen van jouw doelen. Tijd voor een check dus.
Dit zijn 8 voordelen van doelen stellen:
-
Heldere focus
Goed doordachte en geformuleerde doelen geven je intenties en verlangens ook goed weer. Dit zijn de dingen die je werkelijk wilt bereiken.
-
Optimale inzet van middelen
Er zijn nooit genoeg middelen om ALLES te doen dus doelen stellen helpt je om prioriteiten te stellen. Geef je middelen aan dat wat je werkelijk wilt en vermijd sleur en routine.
-
Goed gebruik van tijd
Tijd is natuurlijk ook een middel maar het verdient extra aandacht want het is zooooo belangrijk! Peter Drucker ze ooit eensi: “If you want to improve how you manage time – stop doing what doesn’t need to be done!”
-
Rust in je hoofd
Drukbezet als je bent heb je vaak al veel aan je hoofd. Door je doelen op te schrijven, vertrouw je al die rondzwevende ideeën toe aan het papier en kun je prioriteit en perspectief aan ze geven.
Vervolgens kun je van daaruit bepalen waar je je commitment aan geeft en welke acties je moet nemen.
-
Duidelijker besluiten nemen
Weten waar je precies mee bezig bent helpt je te bepalen of de acties die je hebt geformuleerd je ook gaan helpen dichter bij je doel te komen. Je kunt de stappen richting je doel steeds kritisch toetsen en op basis daarvan besluiten nemen.
-
Makkelijker meten wat je doet
Als je je doelen SMART en SHARP stelt kun je meten hoe effectief je bent in het stapsgewijs bereiken ervan. SMART staat voor:
Specific,
Measurable,
Attainable,
Realistic en
Timely
en is bij de meesten wel bekend. Ik voeg daar in het kader van emotiemanagent vaak E en R aan toe; SMARTER. De toegevoegde E staat voor EMOTIONAL (emotioneel) en de R voor Rewarding (belonend). Wat je dus toevoegt is dat je weet wat de dieperliggende motivatie is waarvoor je het doet en dat het ook gevoelsmatig iets met je doet. Onze emoties zijn heel nauw betrokken bij onze motivatie en ons beslissingsproces dus het is verstandig om ze bij het stellen van je doelen te betrekken.
Je doelen SHARP maken zorgt ervoor dat je je voortgang ook goed kunt volgen. SHARP doelen draaien om:
Simplicity – Houd het simpel! Als je het doel niet in een paar eenvoudige woorden kunt vatten is het waarschijnlijk dat je net zoveel moeite zult hebben om het te bereiken.
How – Hoe kan dit doel worden behaald, wat is het plan? Welke stappen moet je nemen om het doel te realiseren?
Action – Dit is waar het uiteindelijk om draait. Welke actiestappen zijn nodig om je doel te verwezenlijken?
Review – Kijk je regelmatig naar hoe het gaat? Meet je wat je doet, hoe en waarom?
Progress – Je acties zijn bedoeld om je naar doel te leiden. Kijk dus terug en plan om gerichte stappen vooruit te maken.
-
Meer vrijheid in je denken
Doordat je doelen stelt creëer je ruimte voor jouw creatieve stroom. Die kan lekker op gang komen want je hebt immers vastgesteld wat je wilt bereiken dus nu kun je je richten op hoe daar te komen. De vrijheid die je ervaart gebruikt je creatieve geest om naar manieren te zoeken om het gedaan te krijgen.
-
Makkelijker communiceren met anderen
Je doelen helpen je om aan anderen duidelijk te maken wat je probeert te bereiken. Als je zelf rustiger in je hoofd bent en ook aandacht hebt gegeven aan de (emotionele) betekenis van de doelen voor jezelf, bedenk eens hoeveel beter je anderen kunt meenemen in wat je van hun verwacht qua ondersteuning en wat zij kunnen bijdragen.
Doelen stellen kan jou zonder twijfel enorm veel opleveren. Als jij een belangrijk doel hebt dat je wilt bereiken kan het nuttig zijn hierover te sparren met iemand anders. Ik bied je hierbij graag mijn hulp aan. Meld je aan voor een afspraak of neem via de contactpagina direct contact met me op.
Succes met jouw doelen!
Geef een reactie